scroll-bottom
Delen met:

WBSO

WBSO staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk en wil innovatie stimuleren. De Nederlandse overheid wil met deze fiscale stimuleringsregeling een deel van de loonkosten, overige kosten en uitgaven voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O), ook wel Research & Development (R&D) genoemd, compenseren. Dit betekend dat er minder loonheffing hoeft worden afgedragen.

Doelgroep:

 • Bedrijven die investeren in onderzoek en ontwikkeling van (duurzame) technisch nieuwe producten en/of software, uitgevoerd door eigen personeel.

Thema's:

 • Ontwikkeling van technisch nieuwe (onderdelen van): fysieke producten; fysieke productieprocessen; of programmatuur.
 • Technisch-wetenschappelijk onderzoek.

Budget:

 • € 1.281 miljoen.

Belangrijk criterium:

 • Een ontwikkelproject dat voor de WBSO in aanmerking komt, kenmerkt zich door een concreet technisch probleem dat moet worden opgelost. De beoogde oplossingsrichting bestaat uit het zelf ontwikkelen van nieuwe principes, methodes of technieken en/of het zelf verder ontwikkelen van bestaande technieken.

Subsidie:

 • De WBSO is formeel geen subsidie, maar een fiscaal voordeel.
 • Het financiële voordeel van de WBSO verloopt via twee schijven. De eerste schijf hanteert een percentage van 32%. Hiermee kunnen ondernemers tot € 350.000 aan S&O- (loon)kosten aftrekken van de loonbelasting. Voor starters geldt hier zelfs een percentage van 40%. Bedragen de S&O- (loon)kosten meer dan € 350.000 dan geldt de tweede schijf met een percentage van 16%.

Openstelling:

 • Doorlopend aanvragen.

Waarom Venntiv betrekken bij je WBSO-aanvraag?

Een WBSO-aanvraag succesvol indienen lijkt niet heel ingewikkeld, maar het optimale uit de WBSO halen is dat zeker wel. Venntiv voegt op een aantal relevante punten waarde toe:

 • Strategische inrichting WBSO.
  In de WBSO-aanvraag moet je vooraf aangeven wat de innovatie inhoudt. Op basis daarvan wordt de WBSO toegezegd. Maar als dat plan wijzigt, bijvoorbeeld omdat je bedrijf of de werkwijze verandert, kun je de aanvraag niet meer aanpassen. Ben je met meerdere ontwikkelingen bezig, dan is het dan ook verstandig om meerdere WBSO-projecten in te dienen. Zo dekken de aanvragen je innovaties het best en haal je de meeste winst uit de WBSO.
 • Externe ogen zien meer.
  In een organisatie gebeurt vaak meer dan één afdeling kan overzien. Zo ook bij innovaties, die zich vaak niet tot de R&D-afdeling beperkt maar bijvoorbeeld ook op de productieafdeling te vinden is. Door een organisatie goed te kennen, diep te zoeken en lijntjes te leggen, blijkt er soms meer geïnnoveerd te worden dan gedacht. Die innovaties lenen zich wellicht ook voor een subsidieaanvraag.
 • Deadline bewaken voor aanleveren documenten.
  Als de WBSO is toegekend, gelden strakke deadlines voor de belastingaangifte en de aanlevering van andere documenten. Denk aan urenmelding, doorgeven van bsn-nummers en beantwoording van vragenbrieven. We bewaken dit hele proces door een jaarplanning te maken en tijdig de benodigde gegevens bij je op te vragen. U mis je geen deadline en worden de documenten op de juiste wijze ingediend.
 • Aanvraag aanvullende subsidies.
  We zien WBSO als een startpunt. Want vaak kun je naast deze basissubsidie voor een innovatie ook een beroep doen op andere, aanvullende subsidies. Die zijn soms minder bekend, mogelijk minder laagdrempelig en kunnen om een andere belichting van de innovatie vragen. Maar een goed geformuleerde aanvraag kan ook bij die toelages voor een financiële bijdrage aan je innovatie zorgen. Dan sla je twee vliegen in een klap. De subsidies die we vaak aanvullend op de WBSO aanvragen zijn onder meer MIT en OP Oost.

Meer weten over WBSO of direct actie ondernemen? We adviseren je graag verder.