scroll-bottom
Delen met:

Duurzaam bouwen: “Fundering van de toekomst!”

Als gebouweigenaar sta je voor een flinke opgave, omdat je de verplichting hebt om je kantoor te verduurzamen met een energielabel voor kantoren. In 2023 moeten alle kantoren minimaal energielabel C (een Energie-index van 1,3 of lager ) hebben. Gelukkig zijn er veel subsidies die jouw investeringskosten aanzienlijk kunnen verlagen en deze verduurzaming stimuleren.

Duurzaam bouwen: “Fundering van de toekomst!”

Tijdens de klimaattop van Parijs van december 2015 gingen 195 landen akkoord met een nieuw klimaatverdrag dat de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd moet terugdringen om ervoor te zorgen dat de gemiddelde temperatuur op aarde niet meer dan 2 graden Celsius stijgt. Om aan deze doelstelling te kunnen voldoen, moet volgens berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL, 2016) de CO2-emissie in Nederland in 2050 zijn gedaald met 85 tot 95%.


Duurzaam verbouwen

Labelcheck
Op dit moment beschikt ongeveer 80% van de kantoorpanden nog niet over het vereiste label. Daarom doe je er als gebouweigenaar goed aan om je energielabel te checken. Dit kan via deze link: https://www.duurzaamgebouwd.nl/labelchecker.

The carrot and the stick

Om de gestelde doelstellingen van het klimaatakkoord te halen heeft de overheid heeft twee stuurmaatregelen: “The carrot and the stick!” Het verplichte energielabel C voor alle kantoren in Nederland met ingang van 2023 is een duidelijk voorbeeld van “the stick”. De overheid stelt regels op waar bedrijven in Nederland zich verplicht aan moeten houden. Voldoe je niet tijdig aan deze verplichting, dan mag het kantoorpand officieel niet langer verhuurd of gebruikt worden en riskeer je een forse boete.

Subsidie voor verduurzamen pand

Bovendien blijft het niet bij deze maatregel met een deadline van 2023. Vanaf 2050 moet de totale gebouwde omgeving energieneutraal zijn. Uitstellen is dus geen optie. Ten eerste niet omdat alle investeringen dan op één moment vallen, wat voor geen enkele ondernemer aantrekkelijk is. Maar bovendien niet omdat op dit moment gelukkig nog veel kansen en methodes om je pand te upgraden en verduurzamen gestimuleerd worden door de overheid, “the carrot!” Door middel van subsidies, belastingvoordelen en innovatieve oplossingen wordt het verduurzamen ineens een businesscase in plaats van een kostenpost!

EIA - labelsprong

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een goed voorbeeld van een subsidie die jouw investeringen kan verzachten. Wanneer je als ondernemer gaat verbouwen, ten minste drie labelsprongen maakt en minimaal op label B uitkomt, dan geeft deze fiscale regeling een netto voordeel van bijna 14% op energiebesparende maatregelen. Als het huidige label kan worden vastgesteld op bijvoorbeeld G en dit kan worden verbeterd naar energielabel B of A, dan komen de energiebesparende maatregelen in aanmerking voor de EIA.

EIA - losse onderdelen

Als een labelsprong van minimaal drie labels niet gerealiseerd wordt, of als het energielabel niet minimaal verbeterd kan worden naar energielabel B of A, dan zijn losstaande investeringen interessant voor de EIA. Het vervangen van verlichting door LED, het plaatsen van HR++ glas en het verhogen van isolatie zijn voorbeelden van zulke losstaande investeringen.


Duurzame nieuwbouw

MIA (Milieu- Investeringsaftrek)

Wanneer je als ondernemer kiest voor het bouwen van een nieuw duurzaam pand, zijn er bepaalde certificaten waar je voor kunt kiezen. Voorbeelden hiervan zijn BREEAM-NL, GPR of LEED BD+C. Als je nieuwbouw pand aan zo’n certificaat voldoet dan kun je gebruik maken van de MIA (Milieu- Investeringsaftrek). Het netto voordeel kan bij de MIA oplopen tot maximaal 6,7% van de totale investering.

ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie)

Warmtepompen of een pelletkachel kunnen interessant zijn voor het duurzaam verwarmen van een pand. Deze opties kunnen allebei in aanmerking komen voor de ISDE subsidie.

SDE+ (Stimuleringsregeling Duurzame Energie)

Het aanschaffen van zonnepanelen voor het duurzaam opwekken van elektriciteit kan in aanmerking komen voor de SDE+ subsidie. Een belangrijk criterium voor de SDE+ is dat het pand moet beschikken over een grootverbruikersaansluiting.

Kortom, wacht niet langer met het verduurzamen van je pand. Neem contact op met Venntiv en we helpen je met de fundering van je toekomst!