Delen met:

Wie het eerst komt, die het eerst maalt

BINGO! Nee, u heeft niets gewonnen. Het heeft betrekking op de selectiemethode die de Nederlandse Overheid toepast bij het selecteren van projecten die voor subsidie in aanmerking komen. ‘Wie het eerst komt, die het eerst maalt’ of zoals de Engelsen het noemen; ‘First come, first serve’.

Indien op de openingsdag teveel aanvragen zijn ingediend, zal er op basis van loting worden bepaald welk project subsidie krijgt. Met andere woorden, niet de kwaliteit van het voorstel, maar de geluksfactor bepaalt of je in aanmerking komt voor subsidie. Hoe oneerlijk is dat! Besteed je veel aandacht en tijd aan een kwalitatief goed voorstel, gaat een ander project dat nipt voldoet aan de minimale voorwaarden er met de buit vandoor. Op deze manier stimuleer je als Nederlandse overheid juist de ’zesjes cultuur’ en niet ‘het beste uit Nederland halen’. Lastig om zo een internationaal leidende rol te (blijven) spelen.

Neem nu de IPC, die van 21 september tot en met 5 oktober 2017 openstaat. Op basis van deze regeling kunnen samenwerkende MKB’ers uit dezelfde regio, keten of branche die een meerjarig innovatietraject uitvoeren subsidie aanvragen. Nu zijn er op dag 1 (21 september) al teveel aanvragen ingediend waardoor de notaris er aan te pas moet komen en de projecten in een bingomolen moet gooien om de winnaars er uit te halen.

Veel tijd stoppen in een aanvraag en dan ‘verliezen’ van een betere partij is zuur maar daar kun je mee leven. Niet in de prijzen vallen vanwege stom geluk van een ander is en blijft onverteerbaar. Nederlandse overheid doe hier wat aan, beoordeel projecten op kwaliteit en niet op basis ‘Wie het eerst komt, die het eerst maalt’.