scroll-bottom
Delen met:

​Provinciale grenzen

Nederland heeft de ambitie in het mondiale arena grensverleggend bezig te zijn. Op de wereldranglijst (innovatie-index van Cornell University) van meest innovatieve landen is Nederland in 2016 vier plaatsen gedaald en staat nu op de negende plaats. Een gedroomde plek in de top vijf lijkt verder weg dan ooit.

Als subsidieadviesbureau werken wij dagelijks met de koplopers uit de verschillende topsectoren. Deze, voornamelijk MKB, bedrijven investeren zwaar in innovatie waarbij het optimaal gebruik van subsidies veel het verschil maakt in het net even dat gedroomde extra stukje onderzoek en ontwikkeling er bij te pakken, daar waar dat zonder deze financiële steun niet mogelijk was.

Een barrière die onze klanten ervaren, zijn de provinciale grenzen. Regio’s of provincies - met name degenen die hun aandelen in niet nader te noemen energiemaatschappijen hebben verkocht - hebben het ‘subsidiegat’ opgevuld dat de centrale overheid sinds de crisis heeft laten vallen. Regio’s hebben nieuwe subsidieprogramma’s ontwikkeld als vervanger van nationale programma’s die als gevolg van budget beperkingen zijn verdwenen. Op zich geweldig nieuws voor de innovators binnen Nederland, echter deze programma’s zijn op zoek naar regionale clusters van bedrijven terwijl de juiste samenwerkingspartners vaak niet in dezelfde regio’s gevestigd zijn. Dit betekent dat vaak niet aan de eisen van de regionale subsidieregeling kan worden voldaan bijvoorbeeld omdat er onvoldoende partners binnen de regio zijn.

Enerzijds is het vanuit budget oogpunt begrijpelijk dat regionaal geld niet wegvloeit naar andere regio’s maar anderzijds is het kortzichtig om te veronderstellen dat business ophoudt bij de provinciale grenzen. Dit strookt niet met de internationale ambitie die wij als Nederland hebben.

Zou het een idee zijn om de verschillende regio’s samen e laten werken in plaats van haar eigen grenzen angstvallig te bewaken? Binnen Europa werkt het Eureka mechanisme waarbij aanvragen centraal worden beoordeeld en de aanvrager, na goedkeuring van hun samenwerkingsproject, vervolgens bij hun eigen regio kunnen aankloppen voor de subsidie. Regio’s verenig u en verleg de uw grenzen.